Klientbreve

Med tilladelse fra tidligere sorggruppe klienter bringer vi uddrag af deres terapeutiske breve

30 årig mand, hvis mor døde efter kort tids sygdom

At miste dig var det sværeste i mit liv. Der var en tid, hvor jeg tvivlede på, at jeg kunne klare det og overvinde sorgen. Jeg troede, at sorg tackles bedst gennem fornægtelse eller læggen bag sig.

Da jeg begyndte i sorggruppen, var jeg slet ikke overbevist om, at den kunne hjælpe mig. Men gruppen sammen med jer terapeuter blev hurtigt et sikkert rum for mig, hvor jeg kunne placere mine svære følelser af sorg og smerte. Jeg fandt ud af, at når jeg blev ked af det og ulykkelig, så kunne jeg pakke følelserne ned i en kasse og gemme dem til sorggruppens forum. I har skabt et rum af tryghed og åbenhed, hvor jeg ikke har skullet tænke på krav om ”at komme videre” og være glad. I har hjulpet mig med at mærke sorgens følelser, og med at komme igennem sorgen med omsorg og respekt. Tak for jeres evne til at guide mig igennem mørket og hen til et sted, hvor jeg nu kan se lys, lykke og glæde.

56 årig kvinde, hvis ægtefælle døde uventet af hjerteslag

Når jeg ser 1½ år tilbage og frem til i dag – hold da op, hvor er der sket meget med mig. Jeg er nu så langt, at jeg har accepteret min sorg og kan leve med den. Min angst for at være alene om natten er forsvundet. Jeg kan tage mig selv i at synge og fløjte nu 2 år efter min mand døde.

Det hjalp mig at skrive breve til min mand om alle de følelser og tanker, jeg havde. Og da jeg skulle flytte, hjalp det mig at skulle sige ordentlig farvel til huset. Det har været en fantastisk ”rejse” at have været i sorggruppen.

Find hjælp i Sorggruppen

Psykolog og psykoterapeut MPF leder terapeutisk sorggruppe

Gruppeterapi

Sorggruppen mødes i Lyngby

Tr%E6

Onsdage kl 16:30

66 årig far, hvis søn døde efter lang tids sygdom

Det hjalp mig at få viden om sorgprocesser, at skrive til min søn, at mærke den totale accept og det dejlige, åbne, tætte samvær i gruppen, at få sagt til familien, at jeg savnede, at vi talte om min søn, så det gør vi nu. Jeg føler mig forstået, jeg er ikke alene, andre er i samme situation eller værre og har de samme følelser over at have mistet noget dyrebart.

40 årig kvinde, hvis mor døde, da hun var 10 år

Jeg var ikke klar over, at min tristhed og irritation kunne hænge sammen med, at min mor døde, da jeg var barn. Det har været supergodt at forstå, hvordan ”hverdagsproblemer” også havde forbindelse til min undgåede sorg over min mors død. Det var både svært og hårdt at lave opgaver som brevskrivning mv. Opgaverne har været barske, men hold da op, hvor har jeg ofte været lettet, efter jeg har arbejdet med dem i gruppen. Det gav en stor befrielse fra tungsind og tristhed.

36 årig kvinde, hvis mor døde 3 år efter at hendes far døde:

Jeres arbejde har været båret af faglig kompetence og menneskelig erfaring. Det er en professionel ramme, I har opstillet for sorgarbejdet, så jeg har følt mig velkommen, tryg og udfordret, udfordret af de opgaver, som I har stillet mig.

Det hjalp mig til at forstå sorgprocessernes faser, så kunne jeg bedre slappe af og ikke føle mig ualmindelig. Jeg lærte især at håndtere skyldfølelse og ensomhed. Min mistillid til omverdenen har fortaget sig, jeg er ikke så opfarende og vred mere – det har hjulpet mig i mit forhold til andre. Og nu glæder jeg mig til at stå op om morgenen for at fylde dagen med motion, glæde og kreativitet.